Създадоха атомна батерия с впечатляваща ефективност

Създадоха атомна батерия с впечатляваща ефективност

Калифорнийската компания Infinity Power обяви, че успешно е разработила мощна и с дълъг живот атомна батерия, използваща електрохимично преобразуване на радиоизотопната енергия. Общата ефективност на атомния захранващ източник надвишава 60%, докато КПД на досега създадените атомни батерии е единици проценти.

“В сравнение с другите радиоизотопни методи за преобразуване на енергия с нисък КПД (<10 %) това е най-високото ниво на обща ефективност, постигано някога, – се казва в официалното прес-съобщение на компанията. – Пускането на подобни захранващи източници на пазара има голямо бъдеще”.

Новият изотопен източник е разработен с поддръжката на Министерството на отбраната на САЩ. Устройството може да се мащабира от нановатна до киловатна мощност, осигурявайки захранване за широк спектър електроника. Високата ефективност на преобразуване на разпада на изотопите в електричество означава, че ще се използва по-малко количество радиоактивен материал и изборът му няма да е ограничен, както в съвременните радиоизотопни източници. “Миниатюрното устройство във вид на “монета” може да осигури десетки миливати енергия в продължение над 100 години. Това е 10 пъти повече енергия, отколкото представената в началото на тази година китайска атомна батерия”.

Енергия