Към 2050 г ще се качваме до космоса с асансьор

Към 2050 г ще се качваме до космоса с асансьор

Японската корпорация Obayashi планира към 2050 г да изгради космически асансьор за доставка на товари до геостационарна орбита. Това ще намали цената за доставка за всеки килограм до $120, което е над 20 пъти по-евтино от сегашните цени на SpaceX с нейната ракета Falcon 9. Сега Obayashi планира строителството и търси партньори. Според компанията, 2050 е реалистична дата за пускането е експлоатация на подобно съоръжение.

Компанията озвучи намерението си да изгради космически лифт още през 2012 г, след пускане в експлоатация на най-високото към момента съоръжение – телевизионната кула Tokyo Skytree с височина 634 м. Редица експерти обаче са скептични, че плановете на Obayashi са реалистични.

Ориентировъчната цена на проекта е около $100 млрд. Корпорацията планираше да започне строителството през 2025 г и да го завърши към 2050 г. Сега тя все още смята, че завършването му ще стане на време, но започването на строителството едва ли ще е през 2025 г.

Отделът за проектиране на Obayashi изучава технологиите и детайлите на проекта. Впрочем, със съвременните технологии подобен проект не може да бъде реализиран даже в планетарен мащаб. На Земята просто няма толкова много стомана ако лифтът бъде построен от съвременни материали и по съществуващи технологии. Затова компанията вижда перспективи във въглеродните нанотръби като по-лека алтернатива на стоманените конструкции. Но технологии за създаване на дълги нанотръби все още няма, да не говорим за тяхното производство. “Това не означава, че е невъзможно, – поясняват от Obayashi. – Вероятно изследователите ще трябва да разработят съвсем нов материал”.

Затова пък доставката на товари до космоса ще стане много чиста. Вместо да се изгарят тонове химическо гориво, асансьорите могат да се движат с получавана от космоса микровълнова или соларна енергия, а скоростта им ще достига 200 км/ч. Което впрочем, не е много – до геостационарна орбита от 36 000 км над Земята, асансьорът ще пътува една седмица.

Представители на компанията подчертават, че намерението да се завърши строителството на космическия лифт до 2050 г винаги е съпровождано от уговорки относно възможностите на технологиите. “Това не е наша цел или обещание, – поясняват от корпорацията, – но ние както и преди се стремим към тази дата”.

Космос Технологии