24 години конкурс по програмиране CodeIT

24 години конкурс по програмиране CodeIT

Борис Михов е победителят в 24. сезон на международния конкурс по програмиране CodeIT, организиран от Мусала Софт, част от Qinshift. На официална церемония с почетното присъствие на Президента на Република България Румен Радев бяха отличени най-изявените таланти, достигнали финала на тазгодишното издание на състезанието.

„Програмирането и информатиката се наложиха като универсален език, който обединява любознателни и ангажирани към бъдещето на света хора. Затова страната ни трябва да насърчава стремежа на програмистите ни, които допринасят за подобряването на различни сфери от живота. С отговорност и удоволствие президентската институция се включва във Ваша подкрепа, за да заявим, че имаме нужда Вашият устрем да продължава“ – сподели в обръщението си към гостите Президентът на Република България Румен Радев, под чийто патронаж се провежда конкурсът.

Тази година в CodeIT знания премериха таланти от 34 населени места в 5 държави – България, Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Хърватия, 20 от тях се намират в България. Това е доказателство за устойчивите традиции на страната в информатиката. Любопитен факт е, че тази година за пръв път в историята на състезанието знание премериха баща и син от България. А от дълги години редом до учениците си се състезава учител от Сомбор, Сърбия – Душко Обрадович.

„Успешен живот е да отгледаш щастливо дете и да сътвориш добри дела, които да оставят своя позитивен отпечатък и след теб. CodeIT e едно такова дело. Благодаря на всички замесени през почти четвъртвековната история на общността CodeIT.“ – сподели Елена Маринова, съосновател на Мусала Софт и член на Консултативния съвет на Qinshift.

Мусала Софт, в основите на успеха на Qinshift, непрекъснато демонстрира забележителни бизнес постижения и силна ангажираност към развитието на ИТ общността в България и извън нея. Връчваме наградите на CodeIT с огромна гордост и ясния ангажимент да запазим наследството, което ни е довело до тук. Обръщам се към всички наши финалисти – вашата всеотдайност и усилена работа ви доведоха до този момент. Поздравления за постиженията ви! С вълнение очакваме да видим как ще продължите да правите иновации и да разчупвате границите през следващите години. “- сподели Марина Домазетовска, Global Head of Communications в Qinshift

Олександър Кулков беше ИТ гуруто на сезон 2023/2024. С дългогодишния си опит като гросмайстор в CodeForces и главен организатор на състезателните лагер-школи в Осиек, Хърватия, той вдъхнови финалистите със специална лекция.

Финално Класиране CodeIT 2023/2024:

1. Борис Михов – София, България

2. Христо Христов – София, България

3. Благойче Павлески – Прилеп, Северна Македония

4. Ясен Пенчев – Габрово, България

5. Андрей Одри – Сомбор, Сърбия

6. Серкан Рашид – Шумен, България

7. Добромир Ангелов – Варна, България

8. Кирил Минков – Пловдив, България

9. Виктор Лучич – Сомбор, Сърбия

10. Явор Василев – Шумен, България

11. Михаил Михалев – Габрово, България

12. Душко Обрадович – Сомбор, Сърбия

Класиране младежи:

1. Денислав Манев – Габрово, България

2. Николай Христов – София, България

3. Никола Манолов – Хасково, България

4. Божан Иванов – Търговище, България

5. Николай Вълчанов – Шумен, България

На церемонията присъстваха академични и образователни партньори, спонсори, посланици, приятели на CodeIT. Мусала Софт изразява благодарността си към всички патрони, спонсори и приятели на конкурса, които за 24. година подкрепят участници от цял свят в един от най-старите конкурси по програмиране в света – CodeIT.

Спонсори и партньори: Американска Фондация за България, Samsonite, Canyon Accessories, ERP Academy, Ubisoft Sofia, Freckles, оптики JOY Optics, Grand Optics и ZEISS VISION CENTER, СТЦ Интерпред, Brother, Аз мога – тук и сега, B2B media, DevstyleR, издателство „Ciela”.

Патрони: Българската академия на науките и Института по математика и информатика на БАН, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Факултет по математика и информатика, Съюз на математиците в България към БАН, Технически университет – София и Факултет „Компютърни системи и технологии“, Университет „Ангел Кънчев“ – Русе, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, Национална природоматематическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“, Математическа гимназия „Баба Тонка“ – Русе, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас, Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации – Бургас, Образцова Математическа Гимназия „Академик Кирил Попов“ – Пловдив, Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ – Варна, Школа по информатика „А&Б“ – Шумен, Школа по информатика „Шикови“ – Ямбол, Школа „Олимпийци“ – София.

Софтуер