Хуауей Технолоджис България награди победителите от третото общинско състезание по роботика в Русе

Хуауей Технолоджис България награди победителите от третото общинско състезание по роботика в Русе

Ученици от 3 и 4 клас взеха участие в третото издание на състезанието по роботика.

За трета поредна година в Русе се проведе общинско състезание по роботика по инициатива на Община Русе, Русенската Алма Матер и Центъра за подкрепа за личностно развитие – Център за ученическо техническо и научно творчество (ЦПЛР–ЦУТНТ-Русе). Над 45 ученика взеха участие в инициативата, а 15те победители бяха наградени от Хуауей Технолоджис България.

Началото на събитието бе дадено от проф. д-р инж. Пламен Кангалов, Ректор на Русенския университет, а гости на събитието бяха още председателят на Общото събрание на университета акад. Христо Белоев – почетен ректор на Русенския университет, зам.-кметът на община Русе Енчо Енчев, Анелия Ангелова – старши експерт в РУО-Русе, Цветослав Димитров – директор на дирекция „Образование и култура“ в община Русе, Велислав Йончев – директор на ЦПЛР-ЦУТНТ – Русе и Рая Гунчева от фирма Хуауей Технолоджис България ЕООД.

Организираме събитието за трета поредна година, за да покажем на учениците как по един интересен, иновативен и интерактивен начин могат да използват блоковото програмиране, за да свържат създадените от тях програми в училище с реалния свят. Така се учат да решават практически и математически задачи докато се забавляват. Благодаря на Хуауей Технолоджис България за подкрепата, която ни оказаха тази година. “ каза проф. Пламен Захариев, ръководител на катедра „Телекомуникации“ в Русенския университет „Ангел Кънчев“.

За нас образованието и дигиталните умения сред младите са в основата на бъдещото и напредничавото развитие на едно общество. Младите таланти трябва да бъдат не само подпомагани, но и окуражавани, ако имат интерес да се развиват в сферата на технологиите“, казa Рая Гунчева, директор „Връзки с обществеността“ в Хуауей Технолоджис България . “Важно е да се подкрепят децата в ИКТ и образованието, защото те са бъдещите лидери и иноватори, които ще движат технологичния напредък, икономическия растеж и обществения прогрес. Предоставяйки им необходимите умения и ресурси, им даваме възможност да успеят в един бързо развиващ се дигитален свят и да допринесат положително за обществото”, добави още тя.

Бизнес