Opera интегрира невронната мрежа Google Gemini в своя браузър

Opera интегрира невронната мрежа Google Gemini в своя браузър

Потребителите на браузъра Opera вече могат да се възползват от функциите на изкуствен интелект благодарение на вградения в приложението асистент Aria. Разработчиците на програмата обявиха партньорството си с Google, в рамките на което големите езикови модели Gemini ще бъдат интегрирани в Aria.

Особеност на Aria е, че той има достъп до езиковите модели на различни разработчици. По данни на компанията, използваният в браузъра ИИ енджин Composer е способен да обработва потребителските въпроси по такъв начин, че да определя използването на кой езиков модел е най-ефективно за решаване на поставената задача.

По време на презентацията на Gemini през миналата година Google нарече алгоритъма “най-функционалния модел, който тя е създавала досега”. Оттогава функции, базирани на Gemini бяха реализирани в много продукти на компанията, а ИИ чат-бот Gemini се появи в Android. Сега Opera обяви, че интеграцията на Gemini в браузъра на компанията ще позволи “да се предоставя на потребителите най-актуална информация”.

Партньорството с Goole ще позволи също така на разработчиците в Opera да реализират чрез Aria експериментални функции в рамките на програмата AI Feature Drop. Потребителите, които имат достъп до браузъра Opera One Developer още сега могат безплатно да тестват новата функция за генериране на изображения по текстово описание, която е базирана на езиковия модел Google Imagen 2. Потребителите могат и да слушат как Aria възпроизвежда в разговорен стил отговорите на текстови запитвания, за което се използва алгоритъм за преобразуване на текст в аудио на Google. След като тестовете приключат, новите функции ще станат достъпни за всички.

Софтуер