Microsoft Edge ще блокира създаването на скрийншоти на защитените страници

Microsoft Edge ще блокира създаването на скрийншоти на защитените страници

Microsoft представи няколко нови функции за своя браузър Edge, насочени към подобряване на безопасността и удобствата при използване в корпоративна среда. Главните новости ще са системата за забрана на правене на скрийнщоти на конфиденциални данни и механизмът за принудително инсталиране на критично важни ъпдейти за безопасност.

Опцията за предотвратяване на снимки на екрана на уеб страници, маркирани като конфиденциални ще позволи на ИТ администраторите да блокират възможността за споделяне на скрийншоти от вътрешните системи и данни на компанията с конкуренти и странични лица. Технически блокировката ще бъде реализирана чрез интеграция със системите за управление Microsoft 365, Microsoft Defender за облачни приложения, Microsoft Intune и Microsoft Purview.

Второто важни нововъведение ще са разширените инструменти за автоматично обновяване на браузъра до последна версия. Тази функция ще позволи да се проследяват всички остарели версии на Edge в корпоративната мрежа и принудително да се обновяват, като по този начин се минимизират рисковете от Zero-Day атаки, когато грешка в софтуера не е открита по време на неговите тестове. Предполагат се няколко варианта на принудително обновяване – от рестарт на браузъра до включване на специален режим за повишена безопасност.

И накрая, в Edge ще се появи функция за дублиране на звука на стрийминг видео с превод, реализиран с помощта на изкуствен интелект. Като цяло всички представени обновления на браузъра са насочени към повишаване на корпоративната безопасност на браузъра в сегмента на бизнес-решенията. Ъпдейтите се очакват в най-скоро време.

Софтуер