Microsoft представи Copilot Plus PC – ИИ лаптопите на бъдещето

Microsoft представи Copilot Plus PC – ИИ лаптопите на бъдещето

Microsoft прави поредната крачка към внедряването на изкуствения интелект (ИИ) в лаптопите. Компанията представи Copilot Plus PC — нова марка, с която ще се обозначават Windows ноутбуците на редица производители, снабдени с хардуерни възможности за работа с изкуствен интелект и поддържащи ИИ функции в цялата операционна система.

Всички основни партньори на Microsoft – производители на лаптопи, ще предлагат компютри от категорията Copilot Plus PC, заяви генералният директор на Microsoft Сатя Надела. Сред тях са Dell, Lenovo, Samsung, HP, Acer и Asus. Microsoft представи и две свои решения от серията Surface. Ноутбуците Copilot Plus PC ще се предлагат с процесори Intel, AMD и ARM.

За работата на ИИ ще отговарят невронни процесори. Една от флагманските функции, която ще поддържат Copilot Plus PC, се нарича Recall. Това е своего рода фотографска памет за вашия компютър – ИИ ще запомня всичко, което сте правили на компютъра си и при необходимост ще ви помогне да си го припомните или да потърсите нужната информация. В Copilot Plus PC ще се използват над 40 модела за изкуствен интелект – те ще влязат в състава на Windows 11. Вграденият ИИ асистент Microsoft Copilot ще получи и поддръжка на модела OpenAI GPT-4o, който беше представен през миналата седмица.

Юсуф Мехди, ръководител на Microsoft, отговарящ за Windows заяви, че новите лаптопи ще са “с 58% по-бързи” от MacBook Air с процесор Apple M3 и ще могат да работят цял ден от батерия. Но Мехди не уточнява дали това ще се отнася за всички Copilot Plus PC ноутбуци или само за моделите с ARM процесори на Qualcomm. Microsoft очаква догодина под марката Copilot Plus PC да бъдат продадени над 50 млн ноутбука.

Към компютрите Copilot Plus PC ще има определени изисквания, за да е сигурно, че те ще осигуряват производителността, която обещава Microsoft. Те трябва да имат SSD с обем не по-малко от 256 GB, вграден невронен процесор и поне 16 GB RAM – двойно повече от оперативната памет на MacBook Air в базовата му версия. Относно автономната работа се отбелязва само, че моделите с ARM процесори ще осигуряват до 15 часа при разглеждане на уеб страници.

Microsoft обявява тези устройства като “нова ера при лаптопите с Windows” и вероятно това не са празни приказки. Преходът към ARM процесори, който Microsoft опитваше в миналото, но не успя, ще увеличи значително времето за автономна работа на ноутбуците. А новите ИИ функции са предназначени за работа с различни процесори. Това са два залога на непроверен хардуер и софтуер, но те могат да се окажат много успешни (предстои да разберем).

Първите Copilot Plus PC ще се появят на пазара на 18 юни и ще използват процесори на Qualcomm. Модели с процесори на Intel и AMD ще започнат да се продават по-късно. Цените ще стартират от $999.

Софтуер Технологии