Microsoft представи новия Surface Pro с Arm процесор Snapdragon X и ИИ функции

Microsoft представи новия Surface Pro с Arm процесор Snapdragon X и ИИ функции

Microsoft представи нова версия на таблета Surface Pro. Той е снабден с процесор Qualcomm Snapdragon X, който позволява да се увеличи производителността на устройството в отделни задачи до 90% в сравнение с предишния модел. Освен това, таблетът вече има поддръжка на 5G и разширени възможности за използване на изкуствен интелект – Copilot Plus PC.

Устройството е оборудвано с процесори Snapdragon X Plus и X Elite от Qualcomm, а времето за автономна работа достига 14 часа. Освен това, налице са 13 инчов OLED дисплей с поддръжка на HDR, Wi-Fi 7, два порта USB 4, усъвършенствана клавиатура Surface Pro Flex в комплект със стилус и редица други опции.

Основното нововъведение е интеграцията на технологиите за изкуствен интелект от Microsoft. В устройството е използва фронтална камера с резолюция Quad HD, но оптимизирана за работа с ИИ помощника Copilot. Задната камера е с резолюция 10 Мп. Операционната система е получила и нови функции, такива като Recall и интеграция на Copilot в Explorer и съобщенията.

По думите на изпълнителния директор на Microsoft Сатя Надела, новото поколение Surface Pro задава вектор за развитие на персоналните компютри по посока на интелектуализация и тясна интеграция с технологиите за изкуствен интелект. Това ще позволи да се решават такива проблеми, като закъсненията при реакция на системата и въпросите за конфиденциалност.

Базовата цена на Surface Pro с LCD дисплей, процесор Snapdragon X Plus, 16 GB RAM и 256 GB памет ще е $999. Максималната комплектация с OLED екран, процесор Snapdragon X Elite, 32 GB RAM и 1 ТВ памет ще струва $2100. Има и междинен вариант с процесор Snapdragon X Elite и OLED дисплей за $1500. Цената на свалящата се клавиатура Surface Pro Flex Keyboard със стилус Slim Pen е $450.

Технологии