Нова технология за активно шумоподтискане откроява едни звуци и потиска други

Нова технология за активно шумоподтискане откроява едни звуци и потиска други

Изследователи от Вашингтонския университет начело с доцент Шиам Голакота (Shyam Gollakota) предлагат технология за активно шумоподтискане в реално време с използване на изкуствен интелект. Тя премахва ненужния шум, но отделя нужните звуци. Учените са демонстрирали работещ прототип на системата на конференция на Американското акустично общество (ASA).

Използвана е невронна мрежа за идентификация, обучение и филтрация на различни категории звуци от околната среда, които обикновено могат да се чуят, например сирени, будилник, плач на дете, автомобилен клаксон и птичи песни. Потребителят трябва да избере определена категория звуци на своя смартфон, след което започва процес на филтрация на околния шум – софтуерът идентифицира нужните звуци в реално време и премахва страничните. Според твърдения на изследователите, технологията може да бъде полезна, когато страничен шум в околната среда не може да бъде избегнат.

“Представете си, че се намирате в парка и се наслаждавате на пеенето на птиците. Изведнъж хора започват да говорят високо в близост до вас и този говор не престава, – казва Голакота. – А сега си представете, че слушалките ви могат да оставят птичите песни и да премахнат всички останали звуци. Точно това искаме да постигнем с нашата система”.

Този подход на базата на ИИ може да се използва за повишаване на качеството на звука при телефонен разговор в шумна среда. На снимката на прототипа се вижда, че всяка слушалка съдържа микрофони, които се включват чрез USB порт към платка OrangePi, която пък чрез аудио конектор подава звук към слушалките. Съдейки по всичко, този едноплатков компютър OrangePi 5B с чип Rockchip RK3588S с невронен модул (NPU) именно изпълнява филтрацията на звуците в реално време. Вероятно смартфонът е включен към компютъра по безжичен начин.

Тъй като шумоподтискането се изпълнява в реално време за части от секундата, обработката трябва да се изпълнява във включеното устройство, а не в облак, което прави OrangePi идеален за подобна обработка. Разработчиците твърдят, че технологията вече е готова за комерсиално използване.

Технологии