До края на годината Huawei изцяло ще се откаже от Android в полза на HarmonyOS Next

До края на годината Huawei изцяло ще се откаже от Android в полза на HarmonyOS Next

Китайската компания Huawei Technologies планира изцяло да се откаже от използване на операционната система Google Android в своите продукти още през тази година. За целта телекомуникационният гигант ще пусне нова версия на собствената си програмна платформа HarmonyOS.

Платформата HarmonyOS Next ще се появи във флагманските смартфони Huawei Mate 70, които ще дебютират по-късно през годината. Според твърденията, новата OS три пъти по-ефективно използва паметта в сравнение със сегашната версия на HarmonyOS и ще осигури функции за изкуствен интелект в потребителските устройства.

През миналия месец Huawei обяви, че екосистемата на HarmonyOS се е увеличила до 4000 приложения. През тази година компанията планира да ги увеличи до 5000, а крайната цел е в екосистемата да влязат над 500 000 приложения. Ръководството на Huawei вече заяви, че мобилната OS е “главен приоритет за тази година и компанията ще продължи стратегически да инвестира в нея”.

Досега в своите устройства Huawei използваше Android OS. Но през 2019 г американските власти включиха компанията в черен списък и по този начин блокираха достъпа ѝ до ключови елементи на екосистемата на Google, такива като Карти или Chrome. В резултат Huawei трябваше да разработи своя платформа – и през 2021 г беше представена HarmonyOS. Тази версия все още беше базирана на Android, тъй като трябваше да се осигури съвместимост с Android приложенията.

HarmonyOS Next обаче ще е платформа, изцяло създадена от Huawei. Нейната поява ще е важна стъпка за китайската компания по отношение на намаляване на рисковете, свързани с евентуални нови санкции от страна на САЩ. Текущата версия на HarmonyOS беше ориентирана към приложенията за интернет на нещата (IoT) и използването ѝ в битовата техника. В HarmonyOS Next ще бъдат реализирани още повече възможности за IoT.

Huawei продължава да развива и своя автомобилен бизнес. Освен доставките на автомобилни чипове, компанията е сключила партньорски споразумения с няколко автомобилни производители в рамките на Harmony Intelligent Mobility Alliance. Партньорите на Huawei ще използват в своите коли HarmonyOS за реализиране на различни функции, такива като управление на климатика и мултимедийната система.

Намирайки се под санкции, през втората половина на миналата година Huawei успя да увеличи доставките на смартфони, за което способства моделът Mate 60 Pro, използващ собствен процесор с поддръжка на 5G. През април тази година производителят представи флагманите Pura 70, които бяха приети добре от потребителите на китайския пазар. По прогнози на канадската анализаторска компания TechInsights, през тази година Huawei ще продаде 10 млн смартфона Pura 70. Очаква се, че тези продажби в съчетание с Mate 70 ще върнат Huawei на върха на китайския пазар още през тази година.

Що се касае до HarmonyOS Next, засега е трудно да се каже доколко тя ще бъде успешна. Разработчиците ще трябва да създадат свои приложения за новата OS, което изисква значителни разходи. Един от ключовите играчи, които могат да способстват за развитието на HarmonyOS Next е компанията Tencent, притежаваща приложението WeChat с над 1 млрд потребители. Дали Tencent ще пусне версия на WeChat за новата OS засега е неизвестно.

Софтуер Технологии