Apple представи 3 nm процесор М4

Apple представи 3 nm процесор М4

Apple представи новия мобилен процесор М4, който компанията ще използва в продуктите си от ново поколение. М4 дебютира в състава на таблета iPad Pro.

Apple M4 съдържа над 28 млрд транзистора и се произвежда по 3 nm технология от компанията TSMC. В състава на чипа влизат 10 изчислителни ядра (4 производителни и 6 енергийно ефективни) и 10 графични ядра с нова архитектура и поддръжка на динамична кеш памет и хардуерно ускорение на трасировката на лъчи.

Apple твърди, че изчислителната производителност на новия чип е с 50% по-висока, а графичната до 4 пъти по-висока, отколкото при процесора М2. Новият М4 е и с 50% по-енергийно ефективен от М2. В сравнение с конкурентите М4 осигурява същата производителност, но при 4 пъти по-ниска консумация на енергия. Компанията обаче не привежда сравнителни графики.

В състава на М4 влиза и нов 16 ядрен енджин за изкуствен интелект (NPU) с производителност 38 TOPS (трилиона операции в секунда). Той е около 60 пъти по-бърз от NPU на процесора Apple A11 Bionic. В новия чип се използва нов интерфейс за дисплея с поддръжка на честота 120 Hz и екранна технология Tandem OLED, която е използвана в най-новия таблет iPad Pro. Apple M4 осигурява пропускателна способност на унифицираната памет от 120 GB/s.

Технологии Хардуер