Apple представи новите iPad Pro

Apple представи новите iPad Pro

В рамките на мероприятието Let Loose, Apple представи новите таблети iPad Pro. 11 и 13 инчовите устройства са получили нов дизайн, мощни процесори М4 и нови OLED дисплеи.

Решението на компанията да премине от LCD на OLED има множество преимущества. Сега iPad Pro има доста по-голям контраст, истинско черно и по-вярно представяне на динамични сцени. Двете версии на iPad Pro ще имат еднакви екрани, освен диагонала и резолюцията). Напомняме, предишните iPad Pro имаха разлики – 12,9 инчовият беше снабден с Mini LED дисплей, а 11 инчовият – с обикновен Retina.

В новите таблети е използван двоен OLED панел, който Apple нарича Tandem OLED. На практика това са два панела с органични светодиоди, наложени един върху друг. Дисплеят, който самата Apple нарича Ultra Retina XDR, осигурява яркост 1000 cd/m2 и пикова яркост 1600 cd/m2 за HDR съдържание. За първи път за iPad Apple предлага и антибликово стъкло с наноструктура.

iPad Pro използват съвременни процесори М4, реализирани по 3 nm технология. Според твърденията на Apple, 10-ядреният чип е с 50% по-бърз от чипа М2, който се използваше в iPad Pro от предишно поколение. Що се касае до ефективността в игри, Apple твърди, че М4 може да осигури същата производителност, както и М2, но използвайки наполовина енергия.

Новият графичен процесор за първи път внася в iPad хардуерно ускорение за трасировката на лъчите и mesh shading, а общата производителност на рендеринга е нараснала четири пъти в сравнение с М2. Новият невронен енджин и ускорителят за машинно обучение на CPU правят чипа М4 “невероятно мощен за изкуствения интелект”, по думите на Apple.

OLED панелите са по-леки от LCD, което позволява новите таблети да са по-тънки и по-леки. 11 инчовият модел има дебелина 5,3 мм, а 13 инчовият – 5,1 мм. Компанията се е погрижила и за с 20% по-добро отвеждане на топлината, благодарение на графитови листове в основния корпус и мед в логото на Apple. Корпусът на iPad Pro е изработен от рециклиран алуминий и се предлага в две разцветки – Silver и Space Black.

Предната 12 Мп камерата в преместена встрани. Освен това, таблетът е снабден с адаптивна светкавица TrueTone за по-добро сканиране на документи. Основната камера поддържа запис на видео ProRes и Smart HDR 4.

Новите iPad Pro ще се предлагат с минимум 256 GB вграден памет – двойно повече от тази на предшествениците. Стартовата цена на 11 инчовия модел е $999, а тази на 13 инчовия – $1299. Те вече могат да бъдат поръчани, доставките започват на 15 май.

Технологии