Winamp стартира официално като стриймингова услуга от 1 юли

Winamp стартира официално като стриймингова услуга от 1 юли

Llama Group обяви, че стартира финалната версия на музикалната стриймингова услуга Winamp от 1 юли 2024 г. От средата на март платформата беше достъпна за изпълнителите в тестов режим, а от 15 април – за слушателите като открита бета-версия.

През тази година Llama Group планира да привлече към услугата 50 000 изпълнители, които към 2028 г да достигнат 1 милион. Компанията смята, че независимо, че Winamp беше изключително популярен сред потребителите на РС (и все още се радва на значителна популярност), бъдещето му е в друго направление – стрийминга.

Llama Group обещава силна поддръжка за изпълнителите. За тях на платформата ще са достъпни редица функции – управление на авторските права, лицензиране, както и създаване на NFT. Компанията откроява три основни продукта в серията Winamp:

Winamp for Creators — платформа за изпълнителите, предлагаща услуги за монетизиране на тяхното съдържание, включително разпространение, лицензиране (чрез дъщерната компания Jamendo), управление на авторските права (чрез дъщерната компания Winamp Bridger) и управление на пространството Fanzone, което позволява на изпълнителите да получат постоянен източник на доходи чрез предоставяне на ексклузивно съдържание и продажба на NFT.

Winamp Collaborator — платформа за изпълнителите, позволяваща им да търсят бизнес-партньори и съавтори.

Winamp Player — музикален плейър, интегриран в новата стриймингова платформа и осигуряващ постоянен достъп до музиката. Плейърът позволява на слушателите да получат достъп до Fanzone, с помощта на която те ще могат да поддържат своите кумири чрез абонамент за ексклузивно съдържание. Fanzone ще бъде интегрирана в новата версия на плейъра Winamp заедно с другото аудиосъдържание, включително музика, подкасти, радиостанции и аудиокниги.

Llama Group обещава да пусне и нова версия на класическия плейър. Неговата най-последна версия (Winamp 5.9.2) беше пусната през април 2023 г.

Софтуер Технологии