Акумулаторно хранилище заменя въглищна електроцентрала в Невада

Акумулаторно хранилище заменя въглищна електроцентрала в Невада

Швейцарско-американската компания Energy Vault, специализирана в изграждането на енергийни хранилища, завърши строителството на най-голямата в САЩ мрежова система за съхранение на енергия на базата на литий-йонни батерии. Системата Reid Gardner Battery Energy Storage System (BESS) с мощност 220 МW/440 MW е разположена на 80 км от Лас Вегас, щат Невада.

Новото енергийно хранилище заема територията на бивша въглищна електростанция с мощност 557 MW, която е спряна от експлоатация през 2019 г и демонтирана. Системата BESS представлява хранилище, предназначено да акумулира излишъците от енергия, изработвана от вятърни и слънчеви генератори. Ежедневно натрупваната енергия се използва в пиковите часове с най-голямо натоварване, за да осигури непрекъсваемо електроподаване за домакинствата.

Според енергийната компания NV Energy, пиковите натоварвания се падат на вечерните часове между 17 и 21 часа, когато енергията, изработвана от соларните ферми намалява. “В това време често ни се налагаше да излизаме на борсовия пазар и да купуваме електроенергия на много висока цена, средно по $250 за мегаватчас”, отбелязват от компанията.

Благодарение на новата система за съхранение, NV Energy може да подава на потребителите натрупаната през деня “зелена” енергия по-доста по-ниска цена – $100 за мегаватчас през пиковите часове. Това ще позволи да се намалят сметките на клиентите с 15-20%.

Изграждането на енергийното хранилище BESS струва $250 млн и е финансирано на 40% от федерални средства, получени в рамките на закона за намаляване на инфлацията. Управлението и обслужването ще се осъществява от компанията разработчик Energy Vault.

Енергия