Учени предполагат, че недалеч от Земята има планета с живот

Учени предполагат, че недалеч от Земята има планета с живот

Астрономи от Кеймбридж предполагат, че е възможно да има живот на планетата K2-18b, която се намира относително близо до Земята. В космически мащаби, разбира се. Органичните съединения, открити на тази планета, могат да бъдат породени от живи организми.

За потвърждение на тази хипотеза ще трябва да изчакаме данните от космическия телескоп “Джеймс Уеб”, който наскоро проведе наблюдение на планетата, но за анализ на данните ще са нужни няколко месеца.

Преди на K2-18b беше открит диметилсулфид. На Земята този газ се отделя основно от фитопланктона. Това позволява на учените да предполагат, че на K2-18b могат да съществуват аналогични форми на живот.

В случай че данните от “Джеймс Уеб” се потвърдят, K2-18b ще стане един от водещите кандидати за обитаемост. Други изследователи обаче изказват съмнения, че планетата е годна за органичен живот преди високите температури на повърхността, които могат да предизвикат дори кипене на океаните. Освен това, повърхността на K2-18b може да е покрита не с воден, а с лавов океан.

Космос