Ветеран от NASA разработи ракетен двигател без гориво

Ветеран от NASA разработи ракетен двигател без гориво

В рамките на конференцията по алтернативни двигатели (APEC), ветеранът от NASA и съосновател на компанията Exodus Propulsion Technologies Чарлз Булър обяви, че е открил “нова сила”, която може да привежда в движение космическите кораби без да изхвърля маса. С други думи, без използване на гориво или работно тяло, ако говорим за йонните (плазмени двигатели). Ако откритието се потвърди, това ще промени космонавтиката.

Чарлз Булър е работил над 20 години в NASA като специалист по електростатика. Той е участвал в проектите “Спейс Шатъл”, “Хъбъл” и програмите на Международната космическа станция. В своята кариера Булър е ръководил екип разработчици на безгоривни ракетни двигатели. Създадената от екипа слова установка е базирана на такова явление, като асиметрия на електростатичното налягане. През 2020 г е създаден прототип с тяга малко над 1/100 000 от земното притегляне. След това обаче настъпва пробив и опитната установка вече създава тяга еквивалентна на земното притегляне, което доказва перспективността на идеята.

“Откритието на “новата сила” има фундаментално значение в смисъл, че само електрическите полета могат да създават устойчиво изместване на центъра на масата на даден обект без да се отделя маса, – заяви Булър на конференцията. – Съществуват правила, включително законът за съхранение на енергията, но при правилен подход могат да се генерират сили, непознати досега на човечеството. Именно тази сила ще използваме за задвижване на обекти в следващите 1000 години.., докато не бъде направено следващото откритие”.

Преди време подобна концепция беше изказана от компанията IVO. Тя предложи безгоривните ракетни двигатели EmDrive и Quantum Drive, работоспособността на които обаче не беше доказана. Установката на Булър също е интересна, но без изпитания в реални условия в космоса обсъждането ѝ също изглежда преждевременно.

Космос