Фотоапарат с изкуствен интелект създава стихове вместо снимки

Фотоапарат с изкуствен интелект създава стихове вместо снимки

Разработчиците Келин Чанг и Райън Медър представиха фотоапарата с изкуствен интелект Poetry Camera. Това е устройство с отворен код, което създава стихотворения, съответстващи на тематиката на направените снимки.

Ентусиастите са започнали да разработват проекта, когато са получили достъп до GPT-3. В основата на устройството лежи Raspberry Pi, а камерата заснема изображението и взаимодейства с GPT-4, за да създаде стиховете.

Raspberry Pi използва алгоритми за компютърно зрение за анализ на визуалните данни. След това изкуственият интелект интерпретира изображението, като определя ключовите елементи – цветове, шарки и емоции. Тази информация се използва за създаване на стихове. Poetry Camera ги печата на хартия, напомняща касова бележка.

Ето какво стихотворение е създал фотоапаратът по време на интервю на изданието TechCrunch със създателите на Poetry Camera:

Behind the lens, a man adjusts his gaze,
Within the square confines of pixel space.
Zoomed in on faces housed in virtual place,
Long since departed the rat race.

Daylight filters through faded sheers,
In his hand, lukewarm coffee steers.
Conversations drift, across virtual frontier,
His reflection mirrored, in the screen appears.

On the shelf, books lean, silent chatter,
A thriving plant, the only living matter.
With glasses perched, home becomes his placid batter,
Within this walls, his world scattered.

In this 2024 April morn,
A new normality, quietly worn.

Тъй като устройството е с отворен код, потребителите могат да избират от различни поетични форми, например, хайку, сонет и др., в зависимост от своите предпочитания.

В бъдеще изобретателите планират да разширят своето устройство. Целта е то не само да генерира стихове, но и да води пълноценен диалог с потребителя.

Впрочем, Келин Чанг и Райън Медър не са единствените. Разработчикът Мат Уеб представи на Kickstarter часовника Poem/1 с технология E Ink, който показва времето във вид на стихове, създадени с помощта на изкуствен интелект. То се показва във вид на двуредови рими, генерирани от ChatGPT.

Технологии