Изпитни работи в Тексас ще бъдат проверявани от изкуствен интелект

Изпитни работи в Тексас ще бъдат проверявани от изкуствен интелект

Тексаската агенция по образование (ТЕА) стартира пилотен проект за автоматична оценка на изпитните резултати. Тя е базирана на инструменти за обработка на естествения език. Системата ще бъде тествана по време на изпита “Оценка на академичната готовност на щата Тексас” (State of Texas Assessments of Academic Readiness, STAAR).

В ТЕА са на мнение, че системата ще икономиса $15 – 20 млн като отпадне нуждата от проверяващи-хора. През тази година агенцията планира да наеме под 2000 проверяващи в сравнение с 6000 през миналата година, съобщава The Texas Tribune.

Изпитите STAAR са предназначени за проверка на знанията на учениците от трети до осми клас. До 2023 г голяма част от заданията представляваха тестове (въпроси с варианти на отговори), но през миналата година задачите бяха преработени и в тях бяха включени повече директни въпроси. Според директора по оценка на учащите в ТЕА Хосе Риос, “оценяването на изпитните работи отнема страшно много време”.

По данни на ТЕА, системата за оценка е обучена с 3000 изпитни отговора, вече одобрени от човек. В рамките на тестовете една четвърт от всички резултати повторно ще бъде оценена от хора. Отделно ще се проверяват отговорите, които системата не е могла да оцени, включително отговори с използване на сленг и отговори на езици, различни от английския.

Механизми за оценка на изпитни работи, базирани на изкуствен интелект се използват отдавна в САЩ. В отчет на Motherboard за 2019 става ясно, че подобни инструменти са прилагани поне в 21 щата.

Технологии