Испанска компания разработва летящо такси от четири квадрокоптера

Испанска компания разработва летящо такси от четири квадрокоптера

Испанската компания Crisalion Mobility вече няколко години разработва и тества уникална схема за аеротакси с вертикално излитане и кацане. Едноместният прототип на FlyFree изглежда като капсула с четири квадрокоптера.

На видеото по-долу можете да видите кадри от изпитанията на FlyFree с имитация на теглото на пасажера. Схемата изглежда доста ненадеждна на пръв поглед – ако нещо стане с едната опора, от строя ще излязат едновременно четири електродвигателя с прилежащите им витла. В същото време подвижната ябълковидна опора за двигателите ги прави подвижни, което значително повишава комфорта при летенето.

Всички досегашни прототипи на летящи таксита изпитват вибрации при пориви на вятъра. Схемата на FlyFree напротив, поради свободното изместване на “квадрокоптерите” на ябълковидните опори осигурява стабилизация на кабината при маневри и променлив вятър.

Освен FlyFree, компанията Crisalion Mobility планира да разработи и електролет с крила, който ще използва аеродинамиката на планера за по-голяма полетна дистанция. При него също ще се използват ябълковидни опори, което явно ще е иновация на компанията. Crisalion Mobility възнамерява да започне серийно производство на своето аеро такси към 2023 г.

Транспорт