Изсветляването на морските облаци може да реши проблема с глобалното затопляне

Изсветляването на морските облаци може да реши проблема с глобалното затопляне

Климатолозите смятат, че глобалното затопляне настъпва по-бързо от прогнозите. Вече се издигат различни технологии за задържане на прекомерното затопляне на Земята, една от тях може да стане изсветляването на морските облаци.

Идеята е такава, че колкото повече сол има в облаците, толкова те по-силно ще отразяват слънчевата светлина. Сол има предостатъчно в океаните. Ако се използват специални установки за разпрашаване на морската вода, солеността на облаците ще се увеличи. На теория това би трябвало да работи, но на практика има много неизвестни въпроси: от глобални – как това ще повлияе на климата в отделните части на света, до технически – оптимален размер на капките, концентрация на солта, сила на разпрашаване и т.н. И накрая, тези установки е желателно да работят от възобновяеми енергийни източници.

Неотдавна американски учени проведоха изпитания на технологията за изсветляване на облаците. Това стана в залива Сан Франциско на палубата на авионосеца Hornet, отдавна превърнат в музей. Специална установка разпръскваше соления аерозол, а система от сензори събираше информация за поведението и състоянието на аерозолния шлейф. Данните ще бъдат анализирани, за да се изчислят оптималните режими.

“Целта на програмата е да се разбере възможно ли е изобщо предсказуемо и надеждно да се изсветляват ниските морски облаци и ако да, как в различните региони на земята това ще повлияе на температурите, валежите и климата в глобален и локален мащаб”, – казват изследователите.

Наука