Елън Мъск смята да изпрати 1 млн души на Марс с ракетите Starship 3

Елън Мъск смята да изпрати 1 млн души на Марс с ракетите Starship 3

По време на мероприятие в базата на SpaceX, Елън Мъск разказа как компанията смята да покорява космоса. Според него, фундаментът на бъдещите космически мисии се полага още сега.

Преди всички ракетата Starship трябва да започне редовни и безопасни полети в космоса, като освен това части от нея трябва да могат да се използват повторно. От друга страна компанията трябва да увеличи производствените си мощности, тъй като за покоряването на Марс ще са нужни стотици ракети. В завладяването на Червената планета ще участват не серийни версии на сегашния прототип, а Starship 3.

Ще са нужни и нови технологии. През следващата година SpaceX планира да демонстрира система за космическо дозареждане – подаване на гориво от един космически кораб на друг. Според Мъск това е много важен етап от марсианската програма – за един полет до там ще са нужни 5-6 зареждания.

Схемата за покоряването на Марс изглежда така:

В скоро време SpaceX ще увеличи “Mechazilla” (кулите, които удържат и в бъдеще ще улавят Starship) до четири.

Мъск планира да изпрати на Марс около един милион човека и няколко тона товари – според него всичко това е нужно за успешната колонизация на планетата. Но преди това компанията ще се отправи към Луната и ще изгради там база (Moonbase Alpha).

Космос