Вместо електромобил Apple ще разработва домашни роботи

Вместо електромобил Apple ще разработва домашни роботи

Известният с интереса си към продуктите на Apple журналист Марк Гурман съобщи, че по неофициална информация компанията изучава възможността да навлезе на пазара на персоналните роботи. Това ще е нов мащабен проект след като тя се отказа от разработката на електромобил.

Apple е намислила да създаде автономен робот, способен да изпълнява домакинска работа. За целта обаче трябва да се решават сложни инженерни задачи, а това отнема години. Компанията вече е разработила настолно роботизирано устройство за смарт дисплей. Засега не е ясно дали някой от тези проекти ще влезе в серийно производство, но така или иначе Apple търси нови източници на доходи.

Излизането на пазара на персоналната роботика ще позволи на Apple да заеме здрави позиции в домовете на хората и да се възползва от собствените си разработки в областта на изкуствения интелект. Поради натиск от страна на инвеститорите, сега компанията остро се нуждае от нови пазари – сегашните продукти вече не осигуряват нарастване на печалбата. За известно време Apple планираше да създаде собствен електромобил, но проектът беше закрит през февруари.

Източници от Apple твърдят, че роботизираният смарт дисплей вече няколко години се намира в разработка, но ръководството не е уверено, че това направление изобщо си струва да бъде развивано. Една от възможностите на това устройство е имитацията на движението на главата на събеседника – например, кимане при обаждане във FaceTime. Впрочем, компанията се съмнява, че хората ще искат да платят за такова устройство голяма сума. В процеса на разработка са възникнали и технически проблеми.

Apple далеч не е първата компания, опитваща се да навлезе на пазара на роботите. През 2021 г Amazon представи домашния робот Astro с цена $1600. Компанията не бърза с неговото производство, затова устройството си остава нишов продукт. През миналата година Amazon представи бизнес-версия на робота за работа в качеството на охранител.

Роботика