Учени създадоха моноколесен робот

Учени създадоха моноколесен робот

Инженери от Илинойския университет (САЩ) са създали моноколесен робот Ringbot, който в бъдеще може да се използва за доставка на стоки.

Под “моноколесен” се разбира транспортно средство с едно колело, а водачът се намира в колелото върху специална платформа с двигател. Платформата запазва хоризонталното си положение спрямо земята, а колелото се върти около нея и така се движи напред.

Ringbot има колело от композитни материали с диаметър около 50 см. В него е разположен модул с двигател и роботизирани “крака”, които могат да се отварят настрани. При отварянето им центърът на тежестта се измества и така колелото може да завива. Освен това, краката служат за степенка или средство за повдигане от хоризонтално положение. По време на тестовете роботът е развил скорост до 5 км/ч.

Според авторите на проекта, в перспектива Ringbot може да бъде снабден с камера, сензори и навигация. Така той лесно ще преодолява пътните задръствания при доставка на стоки – автономен аналог на съвременните куриери с велосипед или мотоциклет. Изследването е частично финансирано от Hyundai Motor Group.

Роботика