Робот-прахосмукачка може да се качва по стълби

Робот-прахосмукачка може да се качва по стълби

Компанията Migo Robotics представи първия в света робот-прахосмукачка, способен да се качва и слиза по стълби. Компанията планира да събере $1,5 млн инвестиции и вече е стартирала кампания на Kickstarter.

На хоризонтални повърхности Ascender работи като обикновена прахосмукачка. При първото почистване той създава карта на дома и впоследствие я използва за по-голяма ефективност. Роботът следи своето местоположение, за да избягва препятствия – за целта се използват HD-камера, LiDAR и шест ToF сензора за оценка на разстоянието до обектите. За обработка на данните от сензорите се използва изчислителна платформа заедно с изкуствен интелект с обща производителност 5 терафлопс.

Ascender е способен да прави разлика между килими и твърдо покритие на пода – първите ги почиства, в паркета го мие. Събраният прах, чистата и мръсната вода се разполагат в отделни контейнери отстрани на корпуса. Когато роботът се връща до докинг станцията, прахът и използваната вода се изхвърлят, а резервоарът с чиста вода се допълва.

Главната особеност на Ascender се заключава в способността му да определя кога той се намира в подножието на стълби или най-отгоре и в зависимост от това може да се качва или слиза по тях. Самият механизъм на качване е много интересен и можете да го видите на видеото по-долу. В процеса на изкачване роботът почиства всяко стъпало. В конструкцията се използват четири колела за движение във всички посоки, затова не е нужно завъртане на устройството.

Автономната работа на Ascender се осигурява от 12 000 мAh батерия, с едно зареждане на която може да се почисти до 500 кв.м площ. Ако в процеса на почистване батерията се разреди, роботът самостоятелно се връща до докинг станцията за зареждане, а след това продължава почистването от там, откъдето го е прекъснал. Със съответното приложение за Android и iOS може да се задава график за почистване, да се забранява достъпа до определени стаи или да се управлява роботът с помощта на екранен джойстик.

Както споменахме, в момента се набират средства за серийното производство на Ascender. В рамките на кампанията цената му е $849, а след като бъде пуснат на пазара – $1499.

Роботика