Нов свръхзвуков пътнически самолет започва изпитания

Нов свръхзвуков пътнически самолет започва изпитания

Компанията Boom Supersonic проведе първия изпитателен полет на прототип на свърхзвуков самолет с название XB-1 (Overture). Основната цел е да се пусне първия комерсиален свръхзвуков пътнически самолет, откакто преди 20 години беше спрян от полети “Конкорд”.

Прототипът XB-1 вече полетя, набра 2170 метра и разви скорост 455 км/ч, след което се приземи. Тъй като преди няколко години Rolls-Royce отказа да доставя двигатели на Boom Supersonic, наложи се компанията да разработи собствени, но в първото изпитание XB-1 не е летял с тях. В свърхзвуковия лайнер на Boom ще се използват четири двигателя Symphony собствена разработка.

Впрочем, Boom Supersonic ще се сблъска и с някои проблеми. Съвременните правила за въздушните полети забраняват летене със свръхзвукови скорост над голяма част от сушата, освен ако междувременно компанията не намери начин да намели съпътстващото звуково налягане. Освен това, Overture ще може да превозва само 64 пътника, докато Airbus A380 вози наведнъж 853 души.

Boom Supersonic вече е сключила договори с големите авиокомпании American Airlines и United Airlines, както и партньорски споразумения за производство и разработка с Florida Turbine Technologies и GE Additive.

Очаква се новият свръхзвуков самолет Overture да бъде пуснат в експлоатация към 2030 г. Разработката му обаче не е никак евтина – компанията вече е привлякла $700 млн инвестиции, но според различни оценки тази сума ще нарасне до $8 млрд.

Транспорт