Китайската BYD пуска електромобил за $9700

Китайската BYD пуска електромобил за $9700

Големият китайски производител на електромобили започва агресивно намаляване на цените, при това не само на средния и висок клас, но и на евтините модели. В частност, електрическият хечбек BYD Dolphin Mini във вариант Honor Edition започва да се предлага в Китай за $9700, което е с $555 по-малко от цената при старта на продажбите през миналия април.

На външен вид този компактен електромобил е подобен на Lamborghini и то не просто по съвпадение – в разработката на екстериора на китайската кола е участвал дизайнерът Волфганг Егер, който преди е работил и над италианските автомобили. Електромобилът BYD Dolphin Mini Honor Edition се предлага в три варианта, но и в трите той е оборудван с един двигател с мощност 55 киловата (почти 75 к.с) и въртящ момент 135 Nm.

В двете базови версии капацитетът на батерията от серията Blade (LFP) ще бъде ограничен до 30,08 kWh, но според производителя това е достатъчно за изминаване на 305 км според китайския тестов цикъл CLTC. По-скъпата версия струва $12 000 и разполага с батерия 38,88 kWh, с която могат да се изминат 405 км. Вариантът предлага също така приличен набор от електронни асистенти и шест въздушни възглавници вместо базовите четири. Зареждането от 30 до 80% отнема 30 минути.

Мултимедийната система със завъртащ се 10-инчов дисплей и поддръжка на гласов интерфейс е инсталирана във всички версии на електромобила. Смартфон с NFC може да замести стандартния ключ за отключване и запалване.

През миналата година BYD успя да продаде 280 217 електромобила Dolphin Mini. На някои пазари моделът се предлага под името Seagull.

Транспорт