Google дава $5 млн за идеи за какво могат да се използват квантовите компютри

Google дава $5 млн за идеи за какво могат да се използват квантовите компютри

Google стартира инциатива, в размките на която се предлага награден фонд от 5 милиона долара. Парите ще получат хора, които измислят реални сценарии за приложение на квантовите компютри.

Отбелязва се, че квантовите изчислителни системи са много добри за решаване на абстрактни математически задачи, като забележимо превъзхождат в това отношение класическите компютри. Но учените все повече се интересуват как квантовите изчисления могат да се използват за решаване на реални практически задачи.

В съвместен тригодишен проект на Google и XPRIZE Foundation се предлага на желаещите да разработят сценарии за приложение на квантовите изчисления за решаване на насъщни проблеми. Например, да напишат алгоритъм, който да помогне в разработката на нови типове електролити за батериите.

Но това не е задължително условие, казват от Google. Решението може да се заключава в описание на процеса и условията, необходими за решаване на съществуващи задачи, както и на нови, които не са разглеждани досега поради различни ограничения. Това може да е описание на приложение на вече налични алгоритми по такъв начин, какъвто досега никой не се е сетил да използва и т.н.

Бизнес