Учени напечатаха електромагнит на 3D принтер

Учени напечатаха електромагнит на 3D принтер

Инженери от Масачузетския технологичен институт (MIT) напечатаха на 3D принтер електромагнити (соленоиди), които се използват в много устройства. Разработката може да улесни значително производството на електроника на Земята и в космоса.

Изследователите от MIT са модифицирали комерсиален 3D принтер с няколко екструдера, за да може той да печата обемни електромагнити в един цикъл. Печатът на цяло изделие позволява да се избегнат грешките при сглобяване, ако соленоидите се печатат на части.

Наложило се учените да модернизират екструдерите и да се научат да регулират температурата за всеки от тях. Температурата на топене на всичките четири компонента на бъдещия електромагнит е различна и е важно да не се допуска разтичане на вече напечатания материал. За отпечатване на проводника е използвана проводяща пластмаса (с метални примеси). Сърцевината пък е напечатана от два вида пластмаса с примеси на мек магнитен материал, който е подаван във вид на гранули, а не на нишки. За диелектрик, изолиращ намотките е използвана обикновена пластмаса.

В хода на експеримента учените са напечатали електромагнит с осем слоя намотки, където проводникът е печатан по спирала. Опитите са показали, че напечатаният по този начин електромагнит с диаметър 25 мм показва три пъти по-силно електромагнитно поле, в сравнение с предишни разработки.

Модернизираният за печат на електромагнити 3D принтер е струвал на изследователите $4000. Благодарение на получения опит обаче, в бъдеще тези принтери могат да станат много по-евтини.

Технологии