Мократа глава намалява риска от летален изход при удар от мълния

Мократа глава намалява риска от летален изход при удар от мълния

Германски биолози са открили, че мократа от дъжд глава намалява риска от смърт при удар от мълния. За да проверят своята хипотеза те са направили два модела на човешка глава, които са подложени на електрически разряди. Едната е била суха, а другата – мокра. Оказало се, че влажната глава е получила по-малко увреждания в сравнение със сухата.

Съществуват няколко вида поразявания от светкавици – директен удар, страничен, докосване до наелектризиран обект и т.н. Директният удар е най-рядък от всички – само в 5% от случаите, докато на страничния удар се падат 30%. Смъртността от всички видове мълнии варира между 10 и 30% – хората най-често загиват от увреждане на сърдечно-съдовата или дихателната система. Досега изследователите теоретично предполагаха, че мократа кожа може да намали силата на тока, въздействащ на тялото.

Моделите на човешки глави на германските учени са подложени на електрически разряди с енегия 150 kJ, което съответства на силен удар от светкавица. Оказва се, че мократа кожа намалява уврежданията и въздействието на тока върху мозъка. Статия за изследването вече е публикувана в Scientific Reports.

Моделите-глави са съставени от три части – скалп, череп и “мозък”. Използваният основен материал е агароза, плюс дейонизирана вода с добавени натриев хлорид, графит и сажди за по-добра проводимост. Агарозата прави повърхността на модела влажна, подобна на мокра кожа.

Всяка изкуствена глава е съединена с четири електрода – по един за всеки слой и един външен. В две серии от тестове моделите са подложени на 10 електрически удара с променливи условия – удар в сухата глава, удар в мократа. Електропроводимостта на материала съответства на дъждовната вода.

Изследователите са установили, че във всички случаи най-много ток навлиза в скалпа – при това в мокрия двойно повече, отколкото в сухия. Но в мокрия модел до мозъка достига по-малко ток. След експеримента учените са огледали главите – на сухите модели са забелязани 9 точки от токов удар и четири пукнатини след разрядите. В същото време на мокрия модел са открити само четири следи с размери под 2 мм.

Експериментаторите са направи извод, че дъждът при удар от мълния може да защити главата на човека. Те предполагат също така, че различните видове шапки (които не са отчетени в експеримента) също могат да намалят силата на тока, протичащ по главата.

Наука