Потребителите не искат много дисплеи в автомобила

Потребителите не искат много дисплеи в автомобила

Автомобилните производители считат, че новите технологии привличат купувачите на коли. Ново изследване обаче показва, че търсенето на технологии не е чак толкова голямо.

В изследването Future Attribute Demand Study (FADS), направено от AutoPacific са разгледани три технологии, широко представени на изложението CES 2024. В него са участвали 11 700 души, възнамеряващи да си купят нов автомобил. Компанията е разгледала информационно-развлекателните екрани от страната на пасажерите, възможността за покупка на стоки от тези екрани и дисплеи на външната повърхност на колата. Според изследването едва една четвърт от анкетираните са заинтересовани от тези технологии.

Най-популярен в тази тройка е информационно-развлекателният екран от страната на пътника – 21% от запитаните са заявили, че биха искали да го имат в своя автомобил. Тази функция, която става все по-разпространена в колите от премиум клас, позволява на пасажера да гледа мултимедия, пътни карти и да изпълнява други задачи.

Информационно-развлекателният дисплей от страната на пасажера е бил най-популярен сред хората, които възнамеряват да купят електромобил или хибрид – той се е харесал на 29% или 25% съответно. Но 79% от потребителите са незаинтересовани от тази функция, ако тя ще увеличи цената на автомобила с $1000.

На второ място – възможността за извършване на покупки директно от екрана на автомобила. 18% от участниците са заявили, че имат нужда от тази възможност, ако за целта е нужна мобилна връзка с цена до $15 на месец. Броят на желаещите се е увеличил в сравнение с 2022 г, когато само 10% от купувачите са били настроени положително към тази функция.

Сред потребителите, които са заинтересовани от извършването на покупки директно от екрана на автомобила, 60% биха искали да могат да купуват нови или подобрени функции за колата. 56% искат да могат да гледат видео съдържание на своя екрана, а 50% – да могат да плащат на бензиностанция, за парко места и даже за храна от екрана на мултимедийната система.

И накрая, 17% биха искали дисплеи от външната страна на купето, с помощта на които те да общуват с пешеходци или други водачи на МПС, ако това би струвало до $500.

Транспорт