Цветът в технологиите: 82% от потребителите предпочитат телефон в любимия си цвят, 47% от мъжете са готови за Viva Magenta, а белият цвят губи популярност

Цветът в технологиите: 82% от потребителите предпочитат телефон в любимия си цвят, 47% от мъжете са готови за Viva Magenta, а белият цвят губи популярност

Първото по рода си технологично проучване на цветовете в Централна и Източна Европа разкрива дръзки потребителски предпочитания.

Обявяването на цвета на годината е годишно събитие, който предопределя тенденциите в редица индустрии – от мода и интериорен дизайн до психология и технология. По повод представянето на новия цвят на годината за 2024 г. и ексклузивното си партньорство с авторитета в областта на цветовете Pantone, Motorola проведе първото по рода си проучване, което анализира потребителските цветови предпочитания при избора на смартфон от потребителите в Централна и Източна Европа. Изследването проучи и желанията на потребителите по отношение на материалите за изработка на смартфоните. Резултатите от проучването показаха някои изненадващи потребителски решения, като например това, че белият цвят е най-малко желан при закупуване на смартфон и че 47% от анкетираните мъже са готови да притежават телефон в цвят Viva Magenta. Нека разгледаме някои от най-интересните резултати от проучването, проведено в 8 държави – България, Полша, Румъния, Чехия, Словакия, Украйна, Унгария и Сърбия.

Любимото синьо

За 33% от анкетираните синьото не е само цвят, а начин да заявиш себе си, тъй като са отговорили, че синьото е техният най-предпочитан цвят. По-младите жени, особено в България, започват все по-често да използват по-широк спектър от цветове, оспорвайки традиционните черно и бяло. Черният цвят заема стабилната втора позиция. Поколението Z се оказва най-консервативното, когато става въпрос за цветови предпочитания, като е единствената възрастова група, в която черното е избрано предимно като фаворит. Зеленото се нарежда на трето място с 13% от респондентите, които предпочитат този цвят сред всички възрастови групи. Червеното е на четвърто място с 10 % от гласовете.

Лилавото води класацията като най-избиран цвят в отворената опция „Други“, което показва нарастващата му популярност.

Милениалите се оказват по-отворени към разнообразните цветове

Внушителните 82% от анкетираните са готови да разнообразят ежедневието си със смартфон в любимия си цвят. Резултатите сочат, че милениалите са по-склонни да изоставят традиционното и да се потопят с главата напред в света на ярките технологии. Това бележи отстъпление от монохромната ера, като подчертава желанието за персонализирани и изразителни технологични аксесоари.

Черното все още е актуално, но не задълго

Вечната класика – черното – заема първото място с 42% от анкетираните, които твърдят, че последният закупен от тях телефон е бил черен. Все пак цветните варианти чукат на вратата, бивайки избрани от 38% от анкетираните. Металикът запазва позициите си с 16%, докато бялото изглежда губи позиции и се превръща в най-малко предпочитания цвят при избора на телефон.

Но доколко това е важно? Според резултатите – много! Над 35% от жените и 30% от мъжете заявяват, че цветът на устройството се нарежда сред водещите фактори при избора на нов смартфон. Този процент е още по-висок за една специфична възрастова група – 18-24. Това показва, че смартфон устройствата вече не са само практични инструменти, а се превръщат в персонализирани средства за себеизразяване. Потребителите търсят не само много функционални устройства, но и такива, които да съответстват на индивидуалните им стилове и предпочитания.

Viva Magenta превзема сцената.

Голямото навлизане на Viva Magenta като цвят на Pantone за 2023 г. е посрещнато с ентусиазъм от 63% от анкетираните жени, които твърдят, че биха си купили телефон в дръзкия розово-червен нюанс. Това отбелязва не само цветовите предпочитания, но и готовността за възприемане на тенденциите и смело заявяване на стил с помощта на технологиите. Малко по-ниският, но все пак забележителен дял от 47 % от мъжете също споделят желание да закупят устройство в този цвят, което пък показва същия интерес към поддържане на тенденциите и откъсване от традиционните цветови норми.

Материалът на смартфона далеч не е маловажен

Почти половината от анкетираните (49%) предпочитат хладния допир на метала за задните корпуси на смартфоните си. Пластмасата е вторият най-добър вариант за мъжете (18%), докато жените избират елегантността на закаленото стъкло (20%). Веганската кожа е предпочитана от жените на възраст над 35 години.

62% от анкетираните твърдят, че материалът, от който е изработен смартфонът, може да повлияе на решението им за покупка, докато само 10% са напълно сигурни, че това не е нещо, което би било фактор при избора на нов смартфон.

Основният извод от проучването е, че развитието на личното изразяване чрез технологиите става все по-популярно. Макар и все още да отстъпват леко на доминиращото черно, цветовете определено стават все по-голям фактор при избора на устройство. Традиционните технологични цветови норми избледняват, а вродената практичност преобладава при предпочитания материал за изработка на смарфон, въпреки че нарастващата популярност на екологичните варианти е многообещаваща. Motorola и Pantone поставят основата на среда, в която смартфоните не са просто функционални инструменти, а персонализирани изявления за идентичност.

Любопитно