Япония ще разреши на дроновете да използват 5G мрежите

Япония ще разреши на дроновете да използват 5G мрежите

Досега японските власти забраняваха използването на стандарта 5G в авиацията, включително от безпилотните летателни апарати. От пролетта на тази година обаче регулаторите смятат да снемат това ограничение, като ще позволят да се предава поточно видео от дронове в резолюция 4К през мрежите 5G.

Според авторите на инициативата, за държавните служби възможността за използване на 5G в съчетание с дронове е много важна, тъй като позволява да се предава в реално време детайлна картина по време на издирвателни и спацителни операции. Японските острови често са подложени на стихийни бедствия и тази потребност не можеше да бъде игнорирана безкрайно от регулаторните органи.

Оглеждането на инфраструктурни обекти с помощта на дронове, позволяващи излъчване на видео през 5G ще позволи да се откриват малки конструктивни дефекти в сгради и съоръжения. Транслирането на спортни мероприятия с висока резолюция също е една от възможностите. Но преди да разреши използването на 5G мрежите, японското правителство смята да ограничи мощността на сигнала от летателните апарати, както и да ореже диапазона на достъпните честоти.

По данни на YH Research, към 2025 г пазарът на дроновете с функция за връзка по 5G ще нарасне от миналогодишните $120 млн до $697 млн, а към 2029 г се очаква да се увеличи още три пъти – до $2,23 млрд. С развитието на средствата за въздушна доставка на товари от безпилотни апарати, използването на 5G мрежите ще осигури по-висока надеждност и експанзията на подобни услуги в бъдеще.

Транспорт