Най-големият круизен кораб в света започна първото си плаване

Най-големият круизен кораб в света започна първото си плаване

Най-големият в света круизен лайнер Icon of the Seas напусна пристанището в Маями за своето първо плаване. То ще отнеме седем дни, през които корабът ще посети няколко тропически острова. Лайнерът беше представен през 2022 г и веднага след това беше предоставена възможност да се резервира място на борда. Така беше поставен рекорд по скорост на продажба на билети.

Примерно така би изглеждал Титаник (вдясно) редом с Icon of the Seas

Построяването на кораба е струвало $2 млрд. Лайнерът с дължина 365 метра има 20 палуби, обособени в райони, шест водни пързалки, седем басейна, ледени пързалки, театър и над 40 ресторанта, барове и други подобни заведения. Icon of the Seas може да носи на борда си 7600 пасажера и 2500 души екипаж и персонал.

Най-евтиният билет за круизния кораб струва $1723, а най-скъпия – малко под $10 000.

Интересното е, че сега пресата обсъжда не толкова самия лайнер, колкото потенциалната вреда, която той може да нанесе на околната среда. Въпроси предизвикват двигателите, които работат с втечнен природен газ. Експертите признават, че метанът е най-добрият от традиционните видове гориво, но в случай на изтичане вероятно ще се появят проблеми – той се счита за по-активен парников газ в сравнение с въглеродния диоксид

Транспорт