TSMC се насочва към 1 nm технологичен процес

TSMC се насочва към 1 nm технологичен процес

TSMC развива производството си по 3 nm технология и вече се готви да пусне 2 nm линии. Но неофициални източници твърдят, че компанията в скоро време ще започне да залага основите и за 1-нанометрова технология. Производителят инвестира в заводи за чипове в западните страни, включително Германия и САЩ, но независимо от напрежението в Азиатско-Тихоокеанския регион продължава изграждането на нови предприятия и в Тайван.

TSMC вече е започнала планирането на строителството на завод в Chiayi Science Park, способен да произвежда продукция по 1 nm технологичен процес. За това съобщава тайванското издание United Daily News. Компанията е изпратила до властите на града предложение за застрояване на участък с площ 100 хектара – той ще бъде поделен между заводи за производство на чипове по 1 nm технология.

Инвестициите на компанията в 1 nm технология надвишават 1 трлн тайвански долара ($32 млрд). През декември TSMC представи пътна карта, указваща намерението да се започне производство на чипове по 1 nm норми към края на десетилетието. В съчетание с триизмерната хетерогенна интеграция ще могат да се произвеждат процесори с повече от 1 трилион транзистора в чипа.

Технологии