Европейската космическа агенция представи концепция за постоянна база на Луната

Европейската космическа агенция представи концепция за постоянна база на Луната

Европейската космическа агенция (ЕКА) представи своя концепция за голяма лунна база, разработена в рамките на програмата Discovery заедно с архитектурната компания Hassell. Проектът е насочен към технологичното развитие в областта на структурите, необходими за решаване на различни проблеми, с които могат да се сблъскат бъдещите лунни жители, включително изследвания, туризъм и добиване на полезни изкопаеми, които могат да станат част от лунната икономика.

Главна задача на проекта е решаването на възможни проблеми, свързани с пребиваването на хора на повърхността на Луната в течение на дълъг период от време. Това включва разработката на мерки, осигуряващи защита на астронавтите от суровата среда, включително радиация, прах и екстремни температури, както и осигуряване на необходимите ресурси, такива като вода, кислород и енергия.

В представения дизайн за база, жителите ще се разполагат в надуваеми модули с минимален допир с повърхността, за да се намали контактът с абразивния прах. Защитата от радиация ще се осигурява от обвивка от блокове, произвени чрез 3D печат от лунен реголит, които се съединяват помежду си над модулите. Освен това, астронавтите ще могат да добиват вода и кислород от лунната почва. За да се изравнят температурните колебания и максимално да се използва слънчевата енергия, базата ще бъде разположена в края на кратера Шакълтън на Южния полюс на Луната, което ще позволи тя да се осветява от слънчевите лъчи за по-дълъг период от време.

В същото време ЕКА и Hassell признават, че техният дизайн е далеч от реалността, но основното му предимство е неговата гъвкавост. “Това не е случай, когато ние се опитваме да тичаме без да можем да ходим. Подобни проекти изискват много време за планиране. Ние ще продължим да изследваме научните аспекти”, – подчертават от компанията Hassell.

Космос