Toyota: Електромобилите никога няма да заемат повече от 30% от пазара

Toyota: Електромобилите никога няма да заемат повече от 30% от пазара

Toyota Motor отдавна не е привърженик на електрификацията на лекия транспорт, макар че тя изигра важна роля в разпространението на хибридите. Компанията продължава да се противи на експанзията на автомобилите на батерии и според внука на нейния основател те никога няма да успеят да заемат повече от 30% от пазара.

Впрочем, това не е съвсем така, поне на редица локални пазари. В Норвегия електромобилите заемат над 82% от първичния автомобилен пазар, а в Швеция този показател достига 32%. Даже най-големият автомобилен пазар в света – Китай не е далеч от споменатите 30% от Toyota – през миналата година продажбите на електромобили са достигнали 24% от всички продажби на леки коли.

Както отбелязва Bloomberg, председателят на борда на директорите на Toyota Motor Акио Тойода е направил своите традиционно скептични изявления по време на неотдавнашна лекция. Според него, в перспектива електромобилите могат да заемат насила 30% от първичния пазар, а останалият обем ще бъде зает от класическите коли с ДВГ, хибридите и транспортните средства с водородни двигатели. Toyota вече обяви, че ще продължи да разработва нови модели двигатели с вътрешно горене, а преди това лансира идеята да преобразува тези двигатели за използване на водород вместо бензин и дизел.

Според Акио Тойода един милиард жители на земята и досега нямат достъп до електричество и би било неправилно да се ограничава изборът на купувачите само до скъпи транспортни средства с електрическа тяга. “Потребителите, а не политиките или правилата трябва да направят този избор”, – подчертава той.

Напомняме, че самата Toyota през миналата година е произвела само 95 000 електромобила, което съответства на около 1% от нейната производствена програма. Към 2026 г тя възнамерява да увеличи ежегодните обеми на производство на електромобили до 1,5 млн броя, а към края на десетилетието – до 3,5 млн броя годишно. По оценки на BloombergNEF, към 2024 г на първичния автомобилен пазар електромобилите ще заемат 75%, а от пътническите превози 44% ще се падат на електрическия транспорт.

Бизнес Транспорт