Seagate представи твърдия диск Exos с капацитет 30 ТB и технология Mozaic 3+

Seagate представи твърдия диск Exos с капацитет 30 ТB и технология Mozaic 3+

Seagate представи новия хард диск Exos с капацитет 30 ТB. Ключът към такава висока плътност лежи в няколко технологични разработки. Технологията Mozaic 3+ заменя традиционните магнитни носители от железни сплави с по-плътни елементи от платинени сплави. Това позволява да се съхраняват повече данни на единица площ.

Но записът и четенето на данни в такъв мащаб създава допълнителни проблеми. Технологията Mozaic 3+ решава проблема като използва лазер за запис, при което фокусиран лъч нагрява определени области, за да улесни формирането на магнитни битове. Този метод използва по-малко енергия в сравнение с традиционните начини.

Четенето на плътно разположените битове изисква много висока точност. В Mozaic 3+ се използва чувствителен магнитен четец, който засича и най-малките промени в магнитното поле. Освен това, мощният RISC-V контролер осигурява точно позициониране на главата и високоскоростна обработка на данните.

Освен с висок капацитет, Exos 30 може а се похвали и с ниска консумация на енергия, което го прави привлекателен за използване в центровете за обработка на данни. Seagate планира в бъдеще да увеличи капацитета на хард диска до над 50 ТB. Цената на Exos 30 засега не се съобщава.

Хардуер