Хъбъл показа космическа катастрофа – една галактика навлиза в друга

Хъбъл показа космическа катастрофа – една галактика навлиза в друга

Независимо от колосалната празнота на космическото пространство и разширяващата се Вселена, сблъсъци на галактики се случва относително често. Нова снимка на “галактическа катастрофа” беше заснета от орбиталния телескоп Хъбъл. На изображението галактиката NGC 6040 буквално навлиза в галактиката LEDA 59642, като вследствие на удара промена своята форма.

Произшествието е засечено на разстояние 570 млн светлинни години от Земята и то няма да се отрази на земляните. Засега. Но след около 4 млрд години в нашата галактика Млечен път ще навлезе галактиката Андромеда. Впрочем, сблъсъкът на галактики е много-много бавен процес, тъй като разстоянията между звездите са огромни и поради тази причина те в голямата си част ще успеят да се отдалечат една от друга на безопасно разстояние за планетите.

Друго нещо са черните дупки е центъра на галактиките, тъмната материя и междузвездният газ. Всичките тези обекти с техните маса или обем ще окажат най-голямо влияние при сблъсъка на галактики. Даже на снимката по-горе се вижда, че галактиката NGC 6040 вече е започнала да се деформира.

Счита се, че сблъскването на галактики води до образуването на почти безструктурни елиптични галактики. Спирали, ръкави, мостове и по-тънки образувания в самостоятелно формиралите се галактики, се разрушават при преминаването на една галактика през друга. Би било интересно да се види сблъсъкът на галактиките NGC 6040 и LEDA 59642 след 2-3 млн години. Аз лично ще си сложа отметка в календара, за да не забравя.

Космос