Samsung представи серията смартфони Galaxy S24 с акцент върху изкуствения интелект

Samsung представи серията смартфони Galaxy S24 с акцент върху изкуствения интелект

На мероприятието Galaxy Unpacked Samsung представи флагманските смартфони от ново поколение Galaxy S24, Galaxy S24+ и Galaxy S24 Ultra. Ключова особеност на устройствата е Galaxy AI – набор от функции, базирани на изкуствен интелект. Компонентите на Galaxy AI са предназначени да подобрят различни аспекти от живота на потребителите, особено в областта на комуникациите.

Ключова е функцията за синхронен превод Live Translate – Galaxy S24 осигуряват двустранен гласов и текстов превод на телефонни разговори в реално време. При това не е нужно инсталиране на странични приложения, а алгоритъмът работи локално и няма нужда да се притесняваме за конфиденциалността на разговорите. Поне така твърдят от компанията.

Samsung е добавила и чат асистент (Chat Assist), който може да избира подходящ тон за общуване, така че вашите изказвания да звучат така, както сте ги замислили. А вграденият в клавиатурата на Samsung изкуствен интелект може да превежда съобщенията в реално време на 13 езика. В автомобила приложението Android Auto автоматично анализира входящите съобщения и предлага уместни отговори и действия, например предполагаемо време на пристигане.

Асистентът за бележки Note Assist прави рави работата с текст в приложението Samsung Notes още по-удобна и функционална. ИИ определя основните мисли в текста, структурира го и поправя правописните грешки. Освен това, достъпна е функция за кратка справка: смартфонът събира най-важното от текста във вид на списък. А пък Transcript Assist използва ИИ за преобразуване на реч в текст (Speech-to-Text).

Функцията Circle to Search е разработена в сътрудничество с Google. При продължително натискане на бутона Home, потребителят може да докосне или маркира всяко нещо на екрана на Galaxy S24 и системата ще го потърси с търсачката на Google. Това позволява бързо да се търси информация без да се напуска конкретното приложение.

Galaxy AI предлага и инструменти за редактиране на снимки, които улесняват премахване на ненужни обекти, промяна на композицията и изравняване на кадъра, както и дорисуване на части от фона. В случай, че кадърът е неудачен, изкуственият интелект го коригира, а Instant Slow-mo генерира допълнителни кадри за плавно възпроизвеждане на динамични моменти.

Що се касае до техническите характеристики на смартфоните, тук няма кой знае какви изненади. Galaxy S24 Ultra е получил процесор Snapdragon 8 Gen 3 в специална версия “for Galaxy”. Честотата остава стандартна – до 3,3 GHz.

На свой ред Galaxy S24 и Galaxy S24+ са базирани на 10-ядрените Samsung Exynos 2400 с честота до 3,2 GHz (в САЩ и някои други държави ще се използват версии на Snapdragon 8 Gen 3). Производителят отбелязва, че Galaxy S24 Ultra е снабден със система за охлаждане с увеличена 1,9 пъти изпарителна камера (в сравнение с Galaxy S23 Ultra), която по-добре регулира температурата на компонентите на устройството и осигурява устойчива производителност.

Galaxy S24 е снабден с 8 GB оперативна и 128, 256 или 512 GB постоянна памет. Galaxy S24+ и S24 Ultra са получили по 12 GB оперативна и 256 или 512 GB флаш памет, докато за Ultra модела е достъпна и 1 ТВ памет.

Всичките три модела са оборудвани с плоски Dynamic AMOLED 2X дисплеи с даптивна честота на обновяване до 120 Hz. Galaxy S24 притежава 6,2 инчов екран с резолюция 2340 х 1080 точки. Galaxy S24+ има 6,7 инчов дисплеи с резолюция 3088 х 1440, а Galaxy S24 Ultra – 6,8 инчов панел с резолюция 3088 х 1440 точки.

Galaxy S24 Ultra е оборудван с четири задни камери, осигуряващи четири фокусни разстояния. Три от тях са същите като на Galaxy S23 Ultra: 200 Мп основен модул, 12 Мп широкоъгълна камера и 10 Мп теле-камера с 3х оптично увеличение. Четвъртият модул е нов. Вместо 10х оптично увеличение сега се използва 5х, но благодарение на Quad Bayer сензор при 50 Мп е достъпен хибриден zoom, осигуряващ същото мащабиране. Оптичният стабилизатор работи при основната и двете теле-камери.

Що се касае до камерите на Galaxy S24 и S24+, тук няма нищо ново. Същото както при S23 и даже при S22 – троен модул с фокусни разстояния от широк ъгъл до 3х оптично увеличение. Основният модул предлага 50 Мп, широкоъгълният – 12 Мп, а теле-модулът – 10 Мп. Основната и теле-камерите имат оптична стабилизация. Фронталните камери на всички Galaxy S24 не са променени – същите 12 Мп с автофокус, както при миналогодишните модели.

Galaxy S24 е получила новия алгоритъм ProVisual, представляващ комплекс от инструменти с изкуствен интелект, разширяващ възможностите при снимане и осигуряващ “творческа свобода на всички етапи от работата с изображения, от създаване на снимката до публикуването ѝ в социалните мрежи”. Според Samsung, новите алгоритми позволяват да се получат ясни и наситени снимки с висока детайлизация и качество.

Galaxy S24 Ultra е запазил същата батерия, както своя предшественик и поддържа кабелно зареждане с мощност 45W, но замото зарядно не влиза в комплекта. Galaxy S24 и S24+ обаче имат увеличени батерии – 4000 и 4900 mAh съотвертно. Galaxy S24 Ultra е снабден с титанова рамка на корпуса и поддържа Wi-Fi 7, останалите са с алуминиева рамка и поддръжка на Wi-Fi 6E. Стилусът S Pen е предишният. Всички нови модели са защитени от прах и влага по стандарта IP68.

Важна особеност на серията Galaxy S24 е големият срок за поддръжка. Samsung обещава да пуска обновления за OS Android в течение на седем години. Ако стартова е Android 14, в края на жизнения си цикъл те трябва да получат Android 21. Ако разбира се Google пуска нови версии на операционната система всяка година.

Продажбите на новите модели на Samsung започват от 31 януари. Ето какви ще са стартовите цени:
Galaxy S24 Ultra – $1299
Galaxy S24+ – $999
Galaxy S24 – $799

Технологии