Aroma Join: първите тонколони, предаващи и миризми

Aroma Join: първите тонколони, предаващи и миризми

Японската компания Aromajoin представи на изложението CES 2024 тоноколоните Aroma Speaker 60, които не само възпроизвеждат звук, но и над стотина различни аромата. Производителят даже предлага пакет програмни инструменти, който ще помогне на създателите на съдържание да съчетават видео с миризми.

Технологиите за метавселената сега предлагат работа с максимум три органа на чувства – зрение, слух и осезание. Но за по-пълно потапяне във виртуалната реалност това не е достатъчно, тъй като мозъкът е способен да обработва данни от всички органи на чувства и ако някое бъде пропуснато правдоподобността се губи. Говорителите Aroma Speaker 60 е опит да се запълни тази празнина – възпроизвеждайки звук и аромати те принуждават мозъка по-лесно да повярва в това, което вижда.

Синтезатори на миризми се разработват от десетина години, но досега не са правили голямо впечатление. Aroma Speaker 60 се насочват в определена област от пространството, като разпространяват миризми на разстояние около 2 метра и това явно е достатъчно, за да привлече вниманието. Ароматите са отчетливи, мощни и даже динамични – при смяна на сцената един изчезва и е заменен с друг.

Производителят не разкрива как технически е реализирал своя арома-синтезатор, но е известно, че това са 10-на модула, които се разполагат във всяка колонка. Всеки модул съдържа по 6 касети с етерични масла с базови миризми, които формират останалите. Системата, управлявана от софтуера в ноутбука съчетава веществата в тези касети и създава готови миризми – както приятни, така и неприятни. Тези аромати все още не могат да се нарекат съвсем правдоподобни, но се доближават до голяма степен до истинските.

Aromajoin все още не е пуснала Aroma Speaker 60 на пазара – на изложението тя показва, че нейната технология е работоспособна, за да привлече разработчици за създаване на екосистема от аромати за видео съдържание.

Технологии