Honda инвестира в компактни термоядрени реактори за зареждане на електромобили

Honda инвестира в компактни термоядрени реактори за зареждане на електромобили

Днес основните източници на зелена енергия за транспорта за соларните и вятърните генератори, но те са силно зависими от метеорологичните условия. Поддържаната от Honda израелска компания NT-Tao се надява в следващото десетилетие да пусне на пазара транспортируеми термоядрени реактори, които могат да захранват зарядните станции за електромобили в райони с неразвита наземна енергийна инфраструктура.

Термоядреният реактор, разработван от NT-Tao, ще заема площ колкото стандартен морски контейнер, но при това ще отдава до 20 MW електрическа енергия. Според замисъла на Honda, при включване на такава транспортируема електростанция към зарядната станция, ще могат да се зареждат едновременно до 1000 електромобила. Нещо повече, описваният термоядрен реактор няма да отделя парникови газове и няма да зависи от метеорологичните условия.

Подобна малка електростанция с мощност 20 мегавата ще струва от 70 до 100 млн долара. Демонстрационни модели се очакват да се появят към 2029 г. Освен Honda, други инвеститори са вложили в израелския стартъп $28 млн.

По оценка на разработчиците, себестойността на един киловат час генерирана енергия ще струва между 6 и 13 американски цента. Освен това, подобни енергийни източници могат да се използват за захранване на обособени центрове за данни или фирми. Така наличието на електрически далекопроводи вече няма да е определящ местоположението фактор.

Енергия