Сертифицираха официално стандарта Wi-Fi 7

Сертифицираха официално стандарта Wi-Fi 7

Организацията Wi-Fi Alliance официално сертифицира новия безжичен стандарт Wi-Fi 7 (IEEE 802.11be) и публикува неговите спецификации. Wi-Fi 7 поддържа технологията Multi-Link Operation (MLO), която позволява на устройствата да предават и приемат данни едновременно в диапазоните 2,4 GHz, 5 GHz и 6 GHz за увеличаване на пропускателната способност и намаляване на закъсненията. Освен това, широчината на канала е два пъти по-голяма, отколкото при Wi-Fi 6 и е 320 MHz.

Според Wi-Fi Alliance, Wi-Fi 7 бързо ще започне да се разпространява – очаква се през тази година на пазара да излязат 233 млн устройства с поддръжка на новия стандарт, а към 2028 г тяхното количество ще нарасне до 2,1 млрд. Организацията отбелязва, че най-новата версия на Wi-Fi в скоро време ще се използва не само в смартфоните, лаптопита и безжичните рутери, но и в устройствата за виртуална реалност, автомобилите и промишленото оборудване.

Очаква се, че Wi-Fi 7 ще осигурява скорост на обмен на данни до 40 Gbit/s, което е пет пъти повече от тази на предишната версия. С новия безжичен стандарт вече са съвместими процесорите Intel Meteor Lake, представени преди месец, поддържа го и флагманският смартфон OnePlus 12, анонсиран през декември.

Технологии