Анализатори: Акциите на Apple са безперспективни

Анализатори: Акциите на Apple са безперспективни

В първия търговски ден на 2024 г акциите на Apple спаднаха с 3,6%, след като Barclays понижи техния рейтинг, тоест, препоръча на инветиторите да намалят техния дял в своите портфейли. Банката се позовава на слабите продажби на iPhone 15, особено в Китай. Barclays намали и целевата стойност на акциите на Apple от $161 до $160.

“Ние както и преди отбелязваме слабите продажби на iPhone, както и липса на възстановяване на продажбите на Mac, iPad и носимите устройства. Продължителният период на слаби резултати е нестабилен”, – казват анализатори от Barclays. Рейтингът на акциите на Apple е понижен поради слабото търсене на новите модели iPhone – потребителят има по-малко стимули да купува тези устройства заради незначителният брой нови функции в тях. Както се очаква, през есента iPhone 16 също няма да донесе много нови възможности.

Очаква се и съкращаване на бизнеса с услуги на Apple, включително платформите Apple TV+ и Apple Music — отчасти поради засиления контрол от страна на регулаторните органи. Последните седмици за компанията не бяха лесни: заради постановление на Комисията за международна търговия на САЩ, тя трябваше да свали от продажба в страната последните модели Apple Watch, макар впоследствие апелативният съд временно да блокира забраната за импорт на тези устройства.

Анализатори от инвестиционни банки и брокерски къщи често присвояват на акциите рейтинги “да се продават” или “неефективни”, особено ако става дума за такива известни компании, като Apple, чиято пазарна капитализация възлиза на $3 трлн. Съгласно публикувано през август миналата година изследване, подобни рейтинки представляват 9% от всички препоръки, а на позитивните “да се купуват” се падат 46%.

През миналата година акциите на Apple нараснаха с 48% – производителят на iPhone влезе във “великолепната седморка” на технологичните компании с голяма капитализация, чиято доходност осигури значителна част от нарастването на индекса S&P 500 през 2023 г. Спадът на акциите на Apple провокира спадане на пазара като цяло – индексите S&P 500 и Nasdaq Composite загубиха съответно 0,6 % и 1,6 %.

Сега на Уолстрийт цари оптимизъм, а инвеститорите вероятно ще пренасочат вниманието си към активи, способни да покажат добри резултати ако икономиката отново се ускори. Това може да доведе до известно снижение на акциите на технологичните компании, тъй като инвеститорите ще преразпределят своите средства от тези активи към други части на портфейла.

Бизнес