Mercedes-Benz първа използва синьо-зелени габарити в своите автомобили

Mercedes-Benz първа използва синьо-зелени габарити в своите автомобили

Mercedes-Benz първа в света внедрява в своите коли синьо-зелени габаритни светлини. Компанията е получила съответното решение от регулаторните органи на САЩ, но засега само в два щата (Калифорния и Невада), тъй като нововъведението все още не е подкрепено на законодателно ниво.

Защо е нужно да се променя цветът на габаритите на резедав? Работата е там, че този цвят ще се използва за индикация на работата на системата за автоматично управление на автомобила. Когато види пред себе си синьо-зелени светлини, водачът на следващия автомобил ще знае, че предната кола се управлява на автопилот. За германския автомобилен производител това е особено важно, тъй като Mercedes-Benz първа получи сертификат за комплекс за автоматично управление от трето ниво. Той не изисква воланът да се държи с ръце и постоянно да се наблюдава пътната обстановка от водача.

Синьо-зелените габарити вече са внесени в отрасловия стандарт SAE J3134, така че с развитието на безпилотните технологии те ще се внедяват и в автомобилите на другите производители.

Транспорт