Хуманоидният робот Agility Digit възприема команди на човешки език

Хуманоидният робот Agility Digit възприема команди на човешки език

Американската компания Agility Robotics демонстрира способността на своя робот Digit да възприема гласови команди на естествен език без конкретни инструкции.

Роботът е получил новите възможности чрез включения към него голям езиков модел. “Беше ни любопитно да видим какво ще се случи като интегрираме тази технология в Digit. На практика създадохме демонстрационно пространство с няколко номерирани поставки с различна височина и три кутии с определени свойства. Digit имаше инфирмация за тази среда, но не получи конкретни данни за своите задачи – само дадени на естествен език команди с различна сложност, за да разберем дали той може да ги изпълни”, – разказват от Agility.

В приложеното видео на робота е казано да вземе кутия с цвета на светлинния меч на Дарт Вейдър и да я постави на най-високата поставка. Digit изпълнява командата, но не веднага – той не бърза, а в чат се виждат неговите мисли за всяко действие. “Нашият отдел за иновации е разработил тази интерактивна демонстрация, за да покаже как голям езиков модел може да направи роботите по-универсални и оперативни. В демонстрацията хората говорят на Digit с естествен глас и език”, – поясняват от Agility.

От компанията отбелязват, че искат да покажат как съвременният изкуствен интелект може да направи роботите действително полезни. Сега Agility Robotics изгражда завод в САЩ, който ежегодно ще произвежда 10 000 човекоподобни роботи. Някои от тях вече са ангажирани да работят в складовете на Amazon.

Роботика