Tesla показа човекоподобните роботи Optimus от второ поколение

Tesla показа човекоподобните роботи Optimus от второ поколение

Tesla представи ново поколение на своя хуманоиден робот Optimus. Той е снабден с по-съвършена кинематика, отслабнал е с 10 кг и е получил по-чувствителни пръсти на ръцете. Изобщо в новия модел са използвани изпълнителни механизми, разработени от специалистите на компанията, докато ранните прототипи работеха с готови решения на други фирми.

Предмет на особена гордост за Tesla са изцяло новите длани на робота, които имат 11 степени на свобода и чувствителност за натиск за всичките десет пръста. Последното свойство позволява безопасно да се борави с крехки предмети – в демонстрационния клип роботът захваща яйца, като ги държи само с два пръста.

Кинематиката на долните крайници също е подобрена и роботът може вече да ходи с 30% по-бързо. Теглото на модела е съкратено с 10 кг без да се губи товароподемност. Прототипът на Optimus от второ поколение по-добре балансира и може да танцува под звуците на музика. Освен демонстрации в лаборатория и импровизиран фитнес, Optimus е показан и в предприятието на Tesla в Тексас, където се сглобяват електрически пикапи Cybertruck.

Предполага се, че преди да излязат на пазара роботите Optimus ще намерят приложение в автомобилното производство на Tesla. Преди компанията демонстрира способността на роботите да работят с електрически инструменти и големи детайли – два робота сглобяваха трети.

Роботика