Индийската слънчева обсерватория Aditya-L1 изпрати първите снимки на Слънцето

Индийската слънчева обсерватория Aditya-L1 изпрати първите снимки на Слънцето

Индийската космическа агенция ISRO сподели първите снимки на Слънцето, направени от космическата обсерватория Aditya-L1. Фотографиите са направени с ултравиолетов телескоп с помощта на 11 филтри. Учените очакват, че снимките ще дадат по-пълна представа за процесите, протичащи на Слънцето и неговата атмосфера.

Слънчевата обсерватория Aditya-L1 беше изстреляна в космоса на 2 септември с индийска ракета-носител от индийски космодрум. За страната това е поредната крачка в развитието на националната космическа програма. През август Индия изпрати на Луната луноход, който кацна най-близо от всички до южния полюс на естествения спътник на Земята.

Автоматичната станция Aditya-L1 ще пристигне в крайната точка на своя полет – точката на Лагранж L1 (1,5 млн километра от Земята) в края на декември или началото на януари 2024 г. В точката L1 апаратът ще харчи минимум гориво, тъй като там се намира зона на гравитационно равновесие на системата Слънце-Земя. При това, нищо няма да пречи на непрекъснатото наблюдение на Слънцето, понеже Земята ще остава винаги зад обсерваторията.

Aditya-L1 съдържа в себе си седем научни инструмента. Всичките те постепенно се включват и се проверява тяхната работа, както това се случи на 20 ноември с ултравиолетовия телескоп SUIT (Solar Ultraviolet Imaging Telescope), който направи 12 снимки. Пакетът фотографии дава едновременно представа за процесите на повърхността на Слънцето (петна и структури) и в неговата атмосфера на различни височини. Други прибори измерват магнитните полета на звездата, както и заредените частици – плазма и коронарни изхвърляния на маса.

Космос Наука