Електромобилите Volkswagen ID ще могат два дни да захранват дома ви с електроенергия

Електромобилите Volkswagen ID ще могат два дни да захранват дома ви с електроенергия

Volkswagen представи новата функция Vehicle to Home, която добавя двупосочно зареждане в електрическия модел ID. Това означава, че сега електромобилите VW ще могат да осигуряват електрозахранване за дома в течение на два дни, като подават натрупаната в своите батерии енергия.

Функцията ще бъде достъпна както за новите, така и за съществуващите автомобили с помощта на фърмуера ID. Software 3.5. Той е съвместим само с моделите ID, снабдени с акумулаторна батерия с капацитет 77 kWh, което означава, че моделите с по-малка батерия 58 kWh няма да получат тази функция. И още един детайл – двупосочното зареждане засега работи само с домашната електростанция за постоянен ток S10 E Compact от HagerEnergy GmbH, a по-късно ще бъдат добавени и други устройства.

По данни на Volkswagen, средната денонощна консумация на електроенергия от едно домакинство е средно 30 kWh, което означава, че потенциално електромобилите могат да покрият потребностите от електричество за два дни. Във всеки случай батерията не може да бъде разредена под 20%, за да може електромобилът да остава в готовност ако все пак бъде нужен на своя собственик.

В съчетание с домашната електростанция, вградената система за управление на електропотреблението на дома (HEMS) от HagerEnergy GmbH и система от соларни панели, функцията Vehicle to Home позволява на притежателя на VW да снабдява своя дом с постоянна електроенергия. Това е възможно ако акумулаторът на електромобила се зарежда от соларна енергия и я изпраща обратно в дома, когато това е необходимо – например в облачни дни, когато слънчевите панели работят неефективно.

Технологията ще бъде изпробвана в рамките на пилотен проект. На жителите на жилищния комплекс Стенбърг, намиращ се в близост до шведския град Хюдиксвал ще бъдат предоставени електромобили и съответната инфраструктура за зареждане, за да тестват те двупосочното зареждане и да използват тази енергия в домовете си.

Енергия Транспорт