Заработи първата геотермална електростанция

Заработи първата геотермална електростанция

Google обяви, че нейният център за обработка на данни в Невада вече се захранва от електрическа енергия от първата по рода си електростанция. Електричеството се създава от нагрята до почти 200 ℃ вода, издигната от над 2 км дълбочина. За да се осигури непрекъсната работа на електростанцията с мощност 3.5 Мегавата е трябвало да се прокопаят хоризонтални шахти. Уникалният проект позволява да се изграждат подобни установки в различни части от света.

Проектът е реализиран благодарение на двугодишно сътрудничество между Google и компанията Fervo Energy. Опитът, необходим за изграждане на електростанцията е взет от нефтодобивната промишленост, където прокопаването на хоризонтални шахти не е новост. Хоризонталната шахта с дължина 990 метра с поместена в нея тръба с диаметър 17,78 см позволява да се създаде постоянен и равномерен поток на нагрята до 191 ℃ вода със скорост 63 литра в секунда. Покрай хоризонталната тръба са разположени оптични кабели, които се използват за датчици за температурата и динамиката на водата. Следенето на параметрите на сондажа се извършва в непрекъснат денонощен режим. Енергията също се подава в стабилен 24/7 режим, независимо от метеорологичните условия.

Обикновен вертикален канал е достатъчен за отопляване на обекти и с това геотермалната индустрия се занимава отдавна, но за изработката на електрическа енергия досега никой не е мислил сериозно. Google демонстрира, че нейният проект е работоспособен и може да се комерсиализира. В бъдеще по-мащабен проект ще бъде изграден в щата Юта, където с чиста енергия ще бъдат осигурени 300 000 домакинства.

Енергия