Електрическите тротинетки и велосипеди намаляват търсенето на нефт много по-силно, отколкото електромобилите

Електрическите тротинетки и велосипеди намаляват търсенето на нефт много по-силно, отколкото електромобилите

Според статистиката, 60% от всички пътувания с автомобил в САЩ се извършват на разстояние под 10 км. По тази причина преминаването към електромобили е добра идея, но още по-добре е използването на електрически тротинетки, скутери и велосипеди, както това е широко разпространено в Азия. Нарастващата в света тенденция към електрическа мобилност силно намалява търсенето на нефт и тази тенденция най-вероятно ще се запази в бъдеще.

По оценка на специалистите, през миналата година по пътищата в света са пътували над 20 млн електромобила и 1,3 млн комерсиални електромобила (автобуси, фургони и камиони). При това, две- и триколесните електрически транспортни средства – тротинетки, скутери, велосипеди и мопеди са били 280 милиона. Според Bloomberg New Energy Finance, това количество микро-мобилен транспорт е намалило търсенето на нефт с 1% от общото световно търсене или с 1 млн барела в денонощие.

Пътуването с тротинетка или електрически велосипед по 20 км на ден, пет дни в седмицата, струва около $20 годишно. Зареждането и обслужването на електромобил е много по-скъпо. Нещо повече, независимо от неговата екологичност, зареждането и обслужването косвено е съпроводено с въглеродни емисии, които в случая с електрическия велосипед или тротинетка могат да са далеч по-ниски.

И накрая, покупката на микро-мобилен транспорт е по джоба на голям брой хора, което не може да се каже за скъпите все още електромобили. И даже да имате в гаража електромобил, за малки разстояния – до магазина, до работа или до училище малкият електрически транспорт е много по-подходящ, стига метеорологичните условия да го позволяват. От това печели както потребителят, така и околната среда. По оценка на американски изследователи, ако пътуванията с електрически велосипеди и тротинетки се увеличи с 11% от общия брой на пътуванията са автомобили, емисиите от транспорта ще намалеят със 7%, а това е по-чист въздух и по-малко разходи.

Транспорт